Tuesday, April 23, 2024
Fem tips för att förbättra hållning och ergonomi

Fem tips för att förbättra hållning och ergonomi

Med tiden kan dålig hållning orsakas av vanor från vardagliga aktiviteter som att sitta i ergonomiska sadelstolar, stirra på datorn, hålla i en mobiltelefon, bära en väska över samma axel, köra bil, stå länge, ta hand om små barn eller till och med sova.

En dålig hållning kan lätt bli en naturlig del av vardagen, vilket orsakar och förvärrar rygg- och nacksmärtor och skadar ryggmärgsstrukturerna. Lyckligtvis ligger de viktigaste faktorerna som påverkar hållning och ergonomi helt inom ens egen kontroll och är inte svåra att ändra.

Följande riktlinjer föreslår flera sätt att förbättra hållningen och ergonomin, särskilt för personer som arbetar sittande i en kontorsstol större delen av dagen.

1. Identifiera varningssignaler för ryggsmärta som orsakas av dålig ergonomi och hållning.

Ryggsmärta kan vara ett resultat av dålig ergonomi och hållning om ryggsmärtan är värre vid vissa tider på dagen eller veckan (t.ex. efter en lång dag med att sitta i en kontorsstol framför en dator, men inte under helgerna); smärta som börjar i nacken och rör sig nedåt till övre rygg, nedre rygg och extremiteter; smärta som försvinner efter att man bytt ställning; plötslig ryggsmärta som upplevs i samband med ett nytt jobb, en ny kontorsstol eller en ny bil; och/eller ryggsmärta som kommer och går i månader.

2. Håll kroppen i linje när du sitter i en kontorsstol och när du står.

När du står, fördela kroppsvikten jämnt på fötternas framsida, baksida och sidor. När du sitter i en kontorsstol bör du dra nytta av stolens funktioner. Sitt rakt upp och rikta öron, axlar och höfter i en vertikal linje. Varje långvarig sittställning, även om den är bra, kan vara tröttande. Att flytta sig fram till kanten av sätet med rak rygg kan alternera med att sitta med ryggen mot kontorsstolens stöd för att underlätta arbetet för ryggmusklerna.

Vissa människor har nytta av en naturligt balanserad hållning som uppnås genom att sitta på en balansboll. I denna hållning gungas bäckenet försiktigt framåt, vilket ökar lumbalkurvan och naturligt flyttar axlarna bakåt (liknande som att sitta på kanten av en stol).

Var också medveten om och undvik obalanserade ställningar som att korsa benen ojämnt när du sitter, luta dig åt ena sidan, dra axlarna framåt eller luta huvudet.

3. Res dig upp och rör dig

När musklerna tröttnar blir det vanligare att man sitter i svackor, sjunker ihop och har andra dåliga ställningar, vilket i sin tur ger extra tryck på nacke och rygg. För att bibehålla en avslappnad men ändå stödd hållning bör du byta ställning ofta. Ett sätt är att ta en paus från kontorsstolen varje halvtimme i två minuter för att sträcka sig, stå eller gå.

4. Använd hållningsvänliga rekvisita och ergonomiska kontorsstolar när du sitter.

Stödjande ergonomiska “rekvisita” kan hjälpa till att avlasta ryggraden. Ergonomiska kontorsstolar eller stolar med justerbart ryggstöd kan användas på jobbet.

Fotstöd, bärbara ryggstöd för ländryggen eller till och med en handduk eller en liten kudde kan användas när man sitter i en kontorsstol, på mjuka möbler och när man kör bil.

Att använda handväskor, väskor och ryggsäckar som är utformade för att minimera ryggbelastning kan också påverka en god hållning.

Korrekta korrigerande glasögon och en placering av datorskärmar så att ögonen placeras i en naturlig, vilande position kan också bidra till att undvika att man lutar sig eller belastar nacken med huvudet lutat framåt.

5. Öka medvetenheten om hållning och ergonomi i vardagliga miljöer.

Att bli medveten om hållning och ergonomi på jobbet, hemma och på fritiden är ett viktigt steg mot att införa god hållning och ergonomiska tekniker. Detta inkluderar att göra medvetna kopplingar mellan episoder av ryggsmärta och specifika situationer där dålig hållning eller ergonomi kan vara grundorsaken till smärtan.

Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *